Wijzigingen in de zorgverzekering 2019

6 december 2018
Redactie

Waarschijnlijk heeft u ondertussen een e-mail gehad met een nieuw aanbod voor uw zorgverzekering in 2019. Heeft u de mail al geopend? Er zijn namelijk een paar wijzigingen en de premie is gestegen. De wijzigingen staan hieronder en we benoemen enkele bespaartips.

De basispremie en de premie voor de aanvullende verzekeringen vormen samen de nieuwe premie voor 2019. De inhoud van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. De wijzigingen in deze verzekering staan ook hieronder beschreven.

Premievoordeel
Door de premie voor de basisverzekering te vergelijken bij de verschillende verzekeraars, kun je al een eerste besparing maken. Ook de premies voor de aanvullende verzekeringen kun je per verzekeraar vergelijken. Let hierbij echter op de verschillende dekkingen en de verschillende voorwaarden die de aanbieders hebben opgenomen. Het is vaak een groot doolhof, maar als je er uit bent kan het veel geld schelen.

Eigen risico en zorgtoeslag
In 2018 was het wettelijk eigen risico 385 euro. Dat zal in 2019 niet veranderden. Indien je in aanmerking komt voor een zorgtoeslag, zal de maximale toeslag in 2019 stijgen naar 94 euro per persoon. Voor een huishouden met meerdere personen is de maximale toeslag 281 euro.

Zorgverzekering 2019 vergelijken

Wijzigingen in de basisverzekering 2019
Als je vaak medicatie gebruikt, dan betaal je per 1 januari niet meer dan 250 euro eigen bijdrage. Voor medicijnen geldt nog wel de het eigen risico van 385 euro. Indien men bijvoorbeeld medicijnen gebruikt voor ADHD, zal de maximale bijbetaling gunstig uitpakken.

ëén van de andere wijzigingen is het gebruik van vervoer die samenhangen met je behandeling. Indien je gebruik maakt van vervoer van en naar consulten, onderzoek en controles die samenhangen met de behandeling, wordt de vergoeding hiervoor vergroot. Het gaat hierbij wel om zittend ziekenvervoer, dus geen vervoer met een ambulance.

Daarnaast worden vanuit de basisverzekering 21 behandelingen oefentherapie vergoed voor een patiënt met ernstige COPD. Houd hierbij er wel rekening mee dat deze behandelingen wel ten koste gaan van het eigen risico.

In tegenstelling tot mensen met ADHD gaan reumapatiënten vermoedelijk meer zorgkosten krijgen, doordat de zware paracetamol (1000 mg) en voedingssupplementen in 2019 niet meer vergoed worden.

Indien je te maken hebt met ernstig overgewicht kan het basispakket van de zorgverzekering gunstig uitpakken. Het Gecombineerde Leefstijl Interventieprogramma (GLI) in namelijk in het basispakket opgenomen. Ook hiervoor geldt nog steeds het eigen risico.