Veelgestelde Vragen

Is een zorgverzekering verplicht?

Op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw) is een basisverzekering verplicht voor iedereen die ook is verzekerd voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Iemand is verzekerd voor de AWBZ als:

Hij of zij Nederlands ingezetene is (als hij of zij rechtmatig in Nederland woont) en/of;
Hij of zij niet-ingezetene is, maar in Nederland wel loonbelasting afdraagt

Kun je altijd een basisverzekering afsluiten?

Als je verplicht bent om een basisverzekering af te sluiten, kun je zelf een zorgverzekering kiezen bij een gewenste zorgverzekeraar. De verplichting om een basisverzekering te hebben brengt ook een verplichting voor de zorgverzekeraar mee, en dat is de acceptatieplicht. Een zorgverzekeraar mag dus niemand weigeren voor de basisverzekering op basis van hun geslacht, leeftijd of gezondheid. Deze acceptatieplicht geldt niet voor aanvullende verzekeringen.

Wat gebeurt er als ik niet verzekerd ben?

Heb je geen basisverzekering voor ziektekosten afgesloten? Dan meldt het Zorginstituut Nederland je aan bij een zorgverzekeraar. Het Zorginstituut houdt de premie in op jouw inkomen. Heb je medische zorg nodig terwijl je nog geen zorgverzekering hebt? Dan zal je de kosten zelf moeten betalen.

Uit welke zorgpolissen kan ik kiezen?

Je kunt kiezen uit drie verschillende polissen, namelijk:

  • de naturapolis (ruime zorgkeuze uit gecontracteerde zorgaanbieders)
  • de restitutiepolis (vrije keuze)
  • de budgetpolis (uitgeklede naturapolis)

Kun je een zorgverzekering afsluiten voor iemand anders?

Als iemand zelf geen zorgverzekering kan afsluiten, mag iemand anders dit voor hem of haar doen. In de meeste gevallen heb je hier wel toestemming nodig.
Er is geen toestemming nodig voor:

  • minderjarige kinderen
  • iemand die onder curatele, bewind of mentorschap staat
    In andere gevallen is er een schriftelijke verklaring nodig van de persoon voor wie je de verzekering wilt afsluiten. Is diegene niet in staat om toestemming te geven? Dan kun je zijn zaakwaarnemer worden en zelf de aanvraag ondertekenen.